Varva ner efter din träning

oktober 19, 2022

Om du precis börjat tränat och inte har någon som hjälper dig kan det vara lätt att du missar saker som är viktiga. En av dessa saker är att varva ner efter träningen. Nedvarvningen är nämligen en viktig del av det hela. Det behöver dessutom inte ta mer än upp till 10 minuter samt innebär att du tar en rask promenad, småjoggar lite eller stretchar ordentligt.

Många personer väljer att avsluta träningen lite för snabbt och endast hoppa in i duschen. Det finns även de som väljer att stretcha i duschen. Det kan fungera om du har stadiga duschväggar att använda som hjälp. Men skulle duschväggarna inte vara de bästa kan du inte placera någon vikt mot dem. Därför är det bäst att du genomför nedvarvningen innan du tar dig en dusch.

Varför du bör varva ner

Det finns flera anledningar varför du bör varva ner varje gång du har tränat. Detta är några av de vanligaste:

  • När du går igenom en bra nedvarvning kommer din blodcirkulation fortsätta vara hög en stund längre, trots att du avslutat träningspasset.
  • Vätejoner och mjölksyra, vilket är träningens restprodukter, kommer följa med blodet i nedvarvningen. Det är en positiv sak eftersom dessa produkter stannar annars kvar och hindrar ditt effektiva muskelarbete.
  • Att varva ner kommer hjälpa dig och din kropp att återhämtas samt förkortar din återhämtningstid. Kort sagt kommer det hjälpa dig att börja träna snabbare igen.
  • Efter ett träningspass är det väldigt viktigt att du får ökat blodflöde och syreersättning i din muskulatur.

Det spelar dessutom ingen roll vilken typ av träning du utför. Oavsett om du joggar långa sträckor eller fokuserar på styrketräning bör du alltid genomgå med en nedvarvningen efteråt.

Stretcha

Att stretcha efter träningen handlar inte om att du ska öka dina leders rörelseomfång utan det handlar om att du återställer ”slaglängden” i dina trötta senor och muskler. Det rekommenderas att du håller varje position i upp till 60 sekunder. Det ger musklerna tid till att slappna av ordentligt och återgå till sin fulla längd. Stretchingen ska ge dig en känsla som är en blandning av skön sträckning och lätt obehag. Se till att du stretchar varje muskel två gånger, gärna mer.