Träna för att bli travkusk
januari 29, 2020
En sport som tenderar att ständigt bli underskattad är travsport. Den svenska travsporten tillhör världens främsta vid sidan om Frankrike och USA, och är något vi borde vara stolta över. Trots otaliga framgångar med flera svenska segrar i världens största travlopp Prix d’Amérique och världsrekord slagna av svenska hästar, får inte sporten och de aktiva den uppmärksamhet som de förtjänar. Det har dock blivit bättre under senare år, inte minst i takt med att intresset för sporten ökat när spelbolag som ATG satsat mer på reklam och marknadsföring. Att spela på trav är nämligen ofta vägen in i ett intresse för även själva sporten trav. Det har gjort att även intresset för att bli travkusk har ökat under senare år.
Hur blir du travkusk?
För att bli travkusk behöver du ta ut en licens hos någon travbana. Det finns totalt 33 travbanor i bruk i Sverige och de flesta har minst en travbana i sin närhet. Det brukar erbjudas nybörjarkurser under vår- och hösttermin och det kostar någon tusenlapp att anmäla sig till dessa. Du kommer där att få träna på hur du kör häst och vad som krävs av dig som travkusk. När du har nått upp till en viss nivå kan du påbörja olika fortsättningskurser tills du når upp till en tillräcklig nivå för att erhålla licens.
Vad krävs av en travkusk?
Innan du påbörjar din träning för att bli travkusk är det bra att ha klart för sig att det är en sport och träningsform som alla andra. Det finns fördomar om att kuskar bara ”följer med” och att det är hästen som gör hela jobbet. Detta är felaktigt. När du kör ett travlopp krävs mycket från kuskens sida både vad gäller fysik och närvaro. Träning med utrustning från Gorilla Sports eller liknande behövs om du satsar seriöst och i dagsläget inte har den rätta fysiken.
En del hästar kan vara hetsiga och det kräver då att du har en tillräckligt god fysik i både händer, armar, rygg och ben för att kunna hantera hästen. Om hästen har en trång aktion kan den ha problem med att hålla sig i trav, även då krävs extra mycket av kusken som i princip kan behöva ”bära” hästen under delar av loppet för att hästen inte ska tappa aktionen och galoppera. Vid sidan om en eventuell nybörjarkurs för att bli travkusk kan det därför vara en god idé att även träna gym och löpning. Du behöver få upp styrkan i framför allt händer, armar, rygg och ben. Om du saknar den rätta styrkan i dessa områden finns risk för skador, exempelvis är det vanligt med ryggproblem bland äldre travkuskar.
Som travkusk är det även av stor vikt att du har förmågan att behålla lugnet i alla situationer. En häst känner lätt av om du är stressad eller uppjagad, och detta smittar av sig på hästen som kommer att prestera sämre.