Fensim – en okänd vattensport

augusti 22, 2018

Att vattensporter är både skonsamma och roliga, är något som många sportfantaster har tagit fasta på. Men det är inte bara simning och dykning som skapar ett intresse hos folk. Fensim är en relativt okänd vattensport som dock får utövarna att trivas som fisken i vattnet. Rörelsen går från överkroppen, ner till magen och bäcken, knäna och sedan ut i fenan som fästs på fötterna. Den som utövar fensim ser således ut som en livs levande sjöjungfru eller en smidig val.

Fensim är främst populär i Östeuropa, men på senare tid har den även hittat till Sverige där bland annat SM anordnas. Det är en väldigt konditionskrävande sport men samtidigt mycket avslappnande för det mentala och skonsam för lederna.

Kurser i fensim

Till den större delen liknar fensim dykning. Dock är dykning lättare eftersom man använder simfötter. Vid fensim är det en enda fena som sätts på fötterna, vilket gör att man hela tiden måste skapa en vågrörelse med kroppen. För att lära sig tekniken och grunderna i fensim, så hålls det flera kurser i landet. Man börjar då med uppvärmning i en vanlig simbassäng genom att ta på sig snorkel och cyklop för att börja träna upp sin rörlighet i vattnet. När man fensimmar hålls nämligen huvudet mycket under vattenytan och det gör att man måste öva upp tekniken ordentligt.

Många menar att kvinnor har lättare för fensim än män, då de vanligtvis är smidigare och väger mindre. Dock varierar det från person till person och alla kan givetvis träna på sin teknik.

Fördelar med fensim

Förutom att få upp sin puls till max, så är det också roligt med fensim. Fenan gör att man tar sig fram i vattnet fortare och många får slutligen känslan av att vara som en delfin i havet.

En annan fördel är också att man får en mycket bra hållning ju mer man tränar. Kroppen måste röra sig på ett speciellt sätt. Armarna ska hållas rakt ut ovanför huvudet och hälarna ska hållas ihop. Allt detta gör att hållningen förbättras och musklerna i både ben, mage och rygg stärks.

Många tycker att fensim är rena meditationen. Att vara ett med vattnet och bara låta tankarna flöda, precis som resten av kroppen, bidrar till en slags flow som många menar liknar ett

välbefinnande som till exempel yogan för med sig.

Utrustning

När man tränar fensim, är det viktigt med rätt utrustning så att man glider i vattnet precis som man bör. En strömlinjeformad, tunn våtdräkt är det som de flesta fensimmare använder. Fenan är cirka 60 cm bred och har två fickor för att stoppa fötterna. Utrustning för fensim kan inhandlas på sportbutiker, men du kan också ha tur att hitta fynd på www.allaannonser.se där det säljs ett och annat.