Friidrott

augusti 19, 2018

För de som önskar en sport med variation, där det inte sker samma sak hela tiden, är friidrott en sport att rekommendera. Friidrott är en sport där det finns många grenar samlat i. Det ger en variation som många försöker att nå fram till. Anledningen till att variation kan önskas är för att det annars finns risk för att tröttna. Några tycker om och föredrar när det sker på rutin och när sporten är den samma hela tiden, medans andra behöver variationen för att kunna hålla igång och för att finna inspiration.

Grenar inom friidrott

Som nämnt ovan så finns det många olika grenar inom friidrotten. När det kommer till löpning inom friidrott så finns det olika sträckor att tävla i. Allt från 60m upp till ett Maraton, sträckor där emellan ligger på bland annat 100m, 800m, 1500m och 5000m. Det finns även en sträcka på 3000m, denna är med så kallade hinder. Då har ett par stora hinder ställts upp längs vägen som då löparna skall springa över. Till synes ser det tämligen lätt ut de första varven, men ju längre sträckan springs så blir det tyngre och tyngre att lyfta benen över hindren när mjölksyran slår till. Det finns även en gren på 110m häck, då är det lite lägre hinder som ställs upp längs hela sträckas som skall passeras under loppet. Slås häcken i så förloras även tid på det, så det gäller att träna upp en god teknik att kunna ta sig över häckarna.

Höjdhopp är en gren inom idrotten också. Denna är känd för många och det finns några framgångsrika svenskar som har slagit rekord inom denna gren. Höjdhopp är en stång som skall hoppas över, under denna faller hopparen sedan ned i en tjock mjuk matta. Stången börjar på en lägre nivå för att sedan höjas en liten bit i taget. Tre chanser ges på varje höjd. Så länge höjden klaras inom dessa tre försök så ges det en chans på nästa höjd också.

Liknande höjdhopp så finns grenen stavhopp. Det har samma regler som höjdhoppet men att det sker med en lång stav som redskap. Staven är elastisk vilket innebär att hög höjd kan nås då tävlaren skjuts upp och över med hjälp av staven.

Längdhopp är en disciplin inom friidrotten också. Vid längdhopp tar idrottaren sats från valfri längd för att sedan springa i full fart och hoppa så långt som möjligt ned i en sandyta. Längden mäts sedan från där foten sist sattes i till där hopparen landade. Längst sträcka vinner grenen.

Nämnden grenar ovan, och fler där till, utgör sporten friidrott. Några tävlar i enstaka grenar medans andra tävlar i fler av dem, kallat sjukamp för kvinnor och tiokamp för män.