Utförsåkning

april 10, 2018

Vad som lockar många människor i Sverige vintertid är att åka utförsåkning, slalom med ett annat ord. Att ge sig ut i snön och på skidor är en vanlig företeelse i Sverige. Anledningen som kan ligga bakom detta är att det är många månaders vinter i stora delar av landet, vilket då också bidrar till att många vill göra något meningsfullt under de kalla månaderna. Under sommaren är det vanligare att fler är utomhus, men att ta sig an den friska luften på vintern kan bara göra gott.

Skidorter

Det finns några större välbesökta skidorter i Sverige, bland annat Åre, Sälen och Romme. Dessa städer, och fler därtill, drar till sig många turister så snart snön har lagt sig i backen. Besökare väljer ofta att boka stuga några nätter med besöket, restauranger är välbesökta och så även afterski.

Det är inte bara skidåkare som drar sig till skidorterna under vintern, det är många som åker dit bara för att umgås och ha kul också. Många åker inte utför alls, utan har annat syfte med att besöka orten. För de som inte åker utför finns att tillgå också. Men ibland är det inte sporterna i sig som lockar, utan som sagt staden i sig och även naturen omkring. Att åka till dessa mindre städer kan skänka ro i kroppen, speciellt när det ofta är omgett av natur omkring skidorterna.

Skidskola

Det är inte alltid givet att alla kan åka skidor, några har aldrig stått på ett par skidor. Oavsett på vilken nivå någon befinner sig rent skidmässigt så finns det något för alla. Skidskolor är något som anordnas på alla skidorter, allt från knatteskola upp till vuxna som ej känner sig trygga nog att åka. Att genomgå en skidskola med andra i samma situation brukar vara väldigt uppskattat och lärorikt. Skidor är något som alla kan åka oavsett kunskapsnivå.

Det positiva med utförsåkning är just att alla kan åka under någon form. Det finns backar som är markerade med olika färger beroende på nivå. Den svarta backen är den svåraste, det krävs kunskap och mod för att ta sig an de branta backarna. Från svart backe ända ner till barnbacken, det fina är att det inte finns någon ålderskategori i någon backe, utan det är alltid en härlig mix av människor i alla backar.