Fotboll

december 13, 2018

Att fotboll är världens största sport kan det inte råda något tvivel om. Fotbollen är störst eller bland de största idrotterna oavsett vad man undersöker. Det gäller antalet utövare av sporten. Det gäller antalet följare av idrotten. Det gäller antalet organiserade barn- och ungdomsutövare inom sporten. Det gäller antalet turneringar som anordnas under ett år. Det gäller inte minst i ekonomiska termer. Behöver du, liksom rika fotbollsklubbar, veta mer om finansteknologi kan du läsa mer på finnfinans.se. Inom fotbollen finns de rikaste föreningarna, de högst avlönade idrottsutövarna och var fjärde år arrangeras världens största idrottsevenemang, fotbolls-VM.

Fotboll engagerar fler människor än någon annan idrott på planeten. Här i Sverige kanske vi inte tror att det är så, eftersom vi bara vaknar till som nation i vårt fotbollsintresse de år som Sverige har kvalificerat sig för slutspel i fotbolls-VM. I flertalet länder däremot är fotboll något som berör på djupet, inte bara under VM-år. Titta bara på länderna i Latinamerika. Där lever man med sitt lag hela säsongen. Man tittar lika ofta på deras träningar som på matcherna. Man lär givetvis sitt nyfödda barn att nynna familjens favoritlags klubbsång innan barnet lär sig tala. Samma sak gäller i stora delar av Europa. I till exempel Frankrike, Spanien, Grekland och Italien lever befolkningen med sina lag och gläds och lider med lagets fram- eller motgångar. Man kan hävda att fotbollsfebern inte är lika påtaglig i de protestantiska länderna i Nordeuropa, men det finns ett par undantag. I Storbritannien och på Irland är fotbollen i stort sett lika heligt som i de katolska eller latinska länderna längre söderut. England brukar gärna framhålla sig själv som fotbollens urhem. Världens bästa fotbollsliga är som bekant Premier League.

Fotbollens betydelse kan i bland gå till överdrift. Inför fotbolls-VM 1968 i Mexiko utbröt ett litet krig mellan Honduras och El Salvador, som kallas för fotbollskriget. Det var oroligheter i samband med kvalmatcherna mellan länderna som ledde till krigsutbrottet, men det fanns allvarligare bakomliggande orsaker. Det är sant att fotbollen ibland har lett till mycket våld mellan supporters från olika klubbar, städer eller länder. Dessa avarter måste dock anses vara väldigt få med tanke på alla miljoner människor som älskar och följer fotbollen.

Mycket vanligare än fotbollsvåldet är fotbollens förenande kraft. När det är fotbolls-VM blir alla sanna älskare av fotboll till en stor global familj. Man behöver inte förstå varandras språk eller komma från samma bakgrund för att kunna njuta av fin fotboll tillsammans. Kommer man in på en bar eller restaurang i ett annat land där de visar någon match på storbilds-TV blir alla genast till en stor, högljudd familj.

Det finns inget som överbryggar kulturskillnader eller språkförbistring bättre än fotboll. Var som helst du kommer i världen kan du gå ner på gatan och börja lira boll med lokalinvånarna. Det funkar inte att ställa upp ett hockeymål och skjuta några slagskott och tro att du kommer kunna bryta isen med ungdomarna från exempelvis Rio de Janeiro, Kairo eller Mumbai. Om du börjar joxa med trasan, som Nacka Skoglund sa, kommer du genast att få nya vänner, en del av dem för livet!