Norge på frammarsch – i fotboll

december 3, 2018

Lagerbäck är inte endast känd som tränare för det svenska landslaget under hela 00-talet. Han har även hunnit med att vara tränare för det nigerianska landslaget i fotboll under ett VM innan han tog sig an att träna Island och ta dem till ett EM år 2016 efter oerhört starka framsteg för den isländska fotbollen från bottennation till starkt försvar med spetskvaliteter i anfallet. Inte illa för ett land med kyligt väder och under en halv miljon invånare att nå så långt. EM var framgångsrikt för Island och de blev inte ett lag som fick stryk i varje match som man kanske hade kunnat befara. De nådde ganska långt innan det tog stopp, vilket var en oerhörd framgång för det lilla landet på den karga ön mitt ute i Atlantens nordligare delar.

Efter EM år 2016 i Frankrike har Lagerbäck lämnat Island, men de har klarat sig fint utan honom och tog sig även till VM i Ryssland sommaren 2018. Isländsk fotboll är stark och pålitlig som ett gammalt armbandsur. Lagerbäcks skarpa fotbollshjärna har hjälpt islänningarna och den hade nog presterat väl i en traditionell högskoleutbildning också. Nu för islänningarna kunskaperna och taktiken vidare.

Som fotbollsspelare så har man ofta gott om pengar över så det räcker till efter karriären. Men alla når inte hela vägen och därför bör man som ungdomsspelare inte strunta i sina studier. Som gymnasieelev gör man förutom att plugga för att få höga betyg även klokt i att testa på att skriva högskoleprovet och vill man få lite extra hjälp kan sidor som Högskoleprovsguiden vara till nytta. Fotboll och studier tar mycket tid.

För de som lyckas väntar dock både klubblagspel, och för några få utvalda, landslagsuppdrag. Att ta sig till ett landslag är svårt, till och med i Norge.

Norges fotboll gick länge inget vidare. Men tack vare Lagerbäck, som nu sedan en tid tillbaka har tagit över jobbet som tränare för Norge, börjar även norsk fotboll nu gå åt rätt håll och vädrar morgonluft.

2018 blev ett fint fotbollsår för Norges del. Vissa menar att det rör sig om det bästa året för norsk fotboll på 89 år. Det kanske stämmer om man endast tittar på statistik och inte på andra faktorer

som motstånd och att fotbollsvärlden imodern tid inte kan jämföras med hur den såg ut för 89 år sedan. År 1998 tog sig Norge till exempel till en åttondelsfinal i VM.

Lagerbäcks första år med Norge var 2017 och det gick mycket tufft. Men 2018 har det lossnat och gått betydligt bättre. Norge har efter en fin höst lyckats vinna sin grupp i Nations League, vilket betyder att man nu får flytta upp från Nations Leagues C-division till B-divisionen.

En enda förlust under hela året är också ett plus. Men allra bäst är kanske att de norska spelarna själva pratar varmt om laget. Ett exempel är AIK-spelaren Tarik Elyounoussi som menar att det var länge sedan det norska landslaget var så duktiga. Det säger han i efterspelet till Norges vinst mot Cypern med 2-0 i november 2018 i den sista Nations League- matchen.