Gymnastik

november 22, 2018

Det har nu blivit dags för en artikel som handlar om sport, men inte vilken sport som helst. I artikeln så tittar vi lite närmare på en sport som kanske ibland hamnar något i skymundan av andra sporter och som kanske förtjänar något mer uppmärksamhet både från vanligt folk och från media.

En sådan sport som fler personer kanske borde få upp ögonen för är gymnastik. Gymnastik är en svår sport som är en idrott på OS och som ställer stora förväntningar på de atletiska idrottare som deltar. Förutom smidighet och vighet så är även styrka och uthållighet väldigt viktigt i många av gymnastikens alla olika akrobatiska delgrenar.

I gymnastik så tävlar man i en rad olika grenar och en sådan gren är ringarna. I ringarna så gör man olika slags konster samtidigt som man hänger i

två ringar. Det rör sig till exempel om olika volter. Vissa rörelser behöver man en oerhörd armstyrka för att utföra.

En annan av de många klassiska grenarna inom gymnastik är bygelhäst. Man springer mot en trampolin och kastar sig sedan genom luften och trycker ifrån på bygelhästen med händerna i en spektakulär och lite farlig luftfärd med volter eller skruvar. en gren för den våghalsige och för den som inte har anlag för att lätt bli yr. Om man skulle landa fel och med ansiktet före så kan man i värsta fall behöva uppsöka tandvården och det kan man göra genom att gå in på distriktstandvarden.se och kolla var man kan hitta någon som kan hjälpa. Det gäller dock endast i Sverige förstås, och gymnastiken är ju en verklig global sport som många av världens stora länder som USA, Ryssland, Kina och Japan utövar. Konkurrensen globalt är mycket hård eftersom så många stora länder håller på med idrotten så för svenska gymnaster kan det vara svårt att ens ta sig till en final i ett världsmästerskap.

En av de bästa gymnasterna just nu som har varit ganska överlägsen inom hela gymnastikvärlden på kvinnosidan är Simone Biles, som har tagit över tio olika guld i gymnastik i olika individuella grenar. Simone Biles är amerikanska och hon är mörkhyad. Hennes spänst är helt otrolig och hela hennes kropp signalerar om en oerhörd styrka i ben, bål och armar.

I gymnastik så tävlar man inte på tid som i vissa andra idrotter utan det rör sig om en bedömningssport, vilket gör att gymnastiken ibland kan verka orättvis. Men de som bedömer atleterna och ger dem poäng gör nog det bästa de kan för att ge en konsekvent och rättvis bedömning av de akrobatiska rörelserna och luftfärderna.

I gymnastik så tävlar man inte endast individuellt utan även i lag och just i den typen av lagtävlingar så brukar stora länder som Ryssland och inte minst USA gång på gång och år efter år utmärka sig och ligga i topp tack vare att deras gymnastiktrupper är så breda.

En av de duktigaste svenska gymnasterna heter Jonna Adlerteg, och hon har presterat väl även i europeiska mästerskap och inte endast på SM-nivå.