Idrotter: Basket och lite golf

februari 7, 2019

Att sporta är något som är både kul och nyttigt för hälsan. Idrott kan även vara något som gör att man hittar nya vänner att umgås med, kanske särskilt om man börjar spela i ett lag i någon lagidrott. Det finns många roliga sporter som man kan prova på och i artikeln som du nu läser tittar vi lite närmare på ett par av dem.

En sport som man kan ge sig in på och testa om man inte redan har gjort det tidigare är basket. Basket är en ganska enkel sport att böja med men för en nybörjare så kan det vara lite knepigt i början med alla nya regler. En annan sak som nybörjare kanske har svårt för när det gäller att spela basket är att skjuta bollen men skottekniken är något som man får öva och öva på tills man sakta börjar bli bättre. Det gäller att släppa iväg bollen med en mjuk rullning på fingrarna, en så kallad “finger roll”. På det viset kan man få en speciell sorts snurr på bollen, vilket kallas för back spin. Med back spin snurrar bollen bakåt i luften. Förutom att det kan vara något som ger skottet en coolare känsla så gör det även att skottet lättare kan studsa rätt vid plankan om skottet inte går rakt ner i korgen på en gång.

En annan sak som man som nybörjare i basket kan behöva öva ganska mycket på är att dribbla. En fälla som man lätt går i som basketspelare om man inte övar är att man dribblar väldigt mycket med sin bästa hand. Är man vänsterhänt så dribblar man med vänsterhand mycket och tvärtom om man är högerhänt. Det kan man ju göra, men om man övar upp att dribbla med “fel” hand, alltså sin “off hand”, så blir man mer mångsidig och kan göra flera saker. Man få flera val i en viss situation på planen.

En sak som man dock inte år eller bör öva på att göra är att dribbla bollen, plocka upp och hålla i den, och sedan börja dribbla igen. Det leder till en så kallad dubbeldribbling och stegfel. Man får heller inte börja springa med bollen innan man börjar studsa den, det leder också till stegfel.

I basket får man inte trycka till sina motståndare från sidan. Man får istället försvara genom att hålla sig mellan dem och korgen.

Som basketspelare spelar man i linne på matcher men under träningar kan det vara skönt med en t-shirt som suger upp svetten ur armhålorna. Och om man dessutom vill så kan man beställa en specialdesignad T shirt med tryck från någon butik på nätet som finns. Det gör att man kan få en specialdesignad och snygg tröja som blir riktigt cool på basketträningspasset.

En annan sport som man kan pröva på är golf. Ett problem med golf är dock att alla inte får spela golf. Man behöver ta ett golfkort först. Däremot kan man alltid besöka en golf bana med driving range, slå övningsslag och öva på sin sving. Att spela golf kan vara avslappnande.