Ishockey i Europa

januari 23, 2019

Ishockey är en stor sport som finns i många länder. I USA och Kanada är denna sport en form av nationalsport, liksom fotboll är för Sverige. Ishockey i väst spelas året runt och finns i väldigt många olika ligor, många delstater möter varandra och mästerskap pågår året runt. Sporten lockar stor publik, arenorna blir fullsatta vid alla större matcher, värt att nämna då är att arenorna ofta rymmer över 50.000 människor. Det är en fullsatt arena som heter duga!

Ishockey i Europa

Ishockey är en sport som även spelas i flertalet länder i Europa, en utbredd sport där spelare köps och säljs mellan olika klubbar. Det som kan skilja sporten från varandra mellan länderna är riktlinjer kring förhållningssätt på planen, vissa länder är mer tillåtande än andra vid några regler. Närkamper mot andra spelare är en regel där det kan skilja sig lite, vissa tillåter hårdare spel än andra. Det som också kan skilja sig lite länder emellan är storleken på planen, spelplanen i USA är exempel något mindre än vad den är i Sverige.

I övrigt så sker det mästerskap inom sporten länder emellan. Det är allt från mindre turneringar till större sådana där länder från hela världen deltar. Europeiska mästerskapen är det enbart tillåtet med länder inom Europa som deltar.

När spelare köps och säljs mellan länder så är det något som spelarna sällan är med och påverkar själva. Det är deras manager som är med i den processen och det beror helt på vad olika länder är ute efter för sorts spelare. Några säljs för större summor pengar än andra. Spelaren själv får en liten del av denna summa i egen ficka, men det mesta hamnar inom klubben. Det är en lång väg att gå för att bli proffs, men de som når ända fram har också varit beredda att gå vägen för att nå den absoluta toppen.