Skidsport – ett äventyr för hela familjen

mars 15, 2019

Att åka skidor, oavsett om det är på längden eller utför, är en härlig sportaktivitet för hela familjen. Den krispiga luften, lugnet på fjället och de trivsamma fikapauserna är inslag som brukar göra skidåkning omtyckt av alla familjemedlemmar.

Lära sig åka skidor

Att lära sig stå på ett par skidor är egentligen inte särskilt svårt. Längdskidor är enklare än utförsåkning, men generellt sett brukar ingen typ av skidsport ta särskilt lång tid att lära sig. I Sverige är det Svenska Skidförbundet som sköter det administrativa arbetet kring all skidåkning på organiserad nivå. Det inkluderar bland annat landslaget och olika nationella arrangemang. Det lokala föreningslivet stöttas också av Skidförbundets verksamhet.

Barn som ska lära sig åka slalom kan behöva lära sig några grunder i tekniken bakom sporten till att börja med. Är du som förälder en duktig slalomåkare kan du förmodligen på egen hand lära barnet att ta sig ner för backen. Annars är skidskola ett bra alternativ där barnen får lära sig skidåkningens grunder av erfarna skidlärare.

På fjällsemester

En av skidåkningens många fördelar är möjligheterna till att göra saker tillsammans inom familjen. Att åka iväg på en liten fjällsemester där ni både umgås och har trevligt samt utövar en sportslig aktivitet. Barn brukar verkligen uppskatta familjesemestrar på klassiska skidorter så som Sälen, Åre, Vemdalen eller kanske Romme som ligger lite närmare skidsugna resenärer från södra Sverige. Den enda nackdelen är kostnaden för att ta med hela familjen på skidåkning till fjällen. Ibland kan ett extra kapital vara nödvändigt för att kunna betala skidskolor, logi och andra utlägg. Ett alternativ är att bygga på resekassan med ett lån. Tipset är dock att använda tjänsten Enklare på nätet som jämför olika lån med syftet att hitta de bästa villkoren och det mest förmånliga upplägget. En fjällsemester som bekostas av onödiga avgifter och dyra räntor är sällan ett bra alternativ. Därför är det viktigt att välja ett finansiellt upplägg som gynnar just din familj och ändamålet med lånet.

Slalom på tävlingsnivå

I Sverige finns ett rikt föreningsliv inom idrotten och på flera platser finns lokala skidföreningar. Ibland ingår alla typer av skidåkning inom föreningsverksamheten, medan det andra gånger är primärt slalom som ingår. Att bli medlem i ortens skidförening, eller närmaste förening, är alltså det första steget mot att börja tävla i slalom. Det finns en aktiv barn- och ungdomsverksamhet inom slalomsporten i Sverige. Barn kan därför i tämligen ung ålder ta sin skidåkning till tävlingsnivå, vilket innebär många roliga inslag. Inte sällan arrangeras underhållande tävlingsdagar runt om i landet där både barn och föräldrar umgås tillsammans med skidåkningen i centrum. När aktiva slalomåkare kommer upp i tonåren finns möjlighet att gå på skidgymnasium. I Malung-Sälen, finns RIG, som är ett riksidrottsgymnasium med inriktning alpin skidåkning.