Ridsport – en av Sveriges största sporter

november 10, 2018

Ridsporten har aktiva i alla åldrar. Över en halvmiljon svenskar har ridsport som fritidsintresse och det är Sveriges näst största ungdomsidrott. Ridsporten är även en av de största idrotterna för personer med funktionsnedsättning. Under Svenska Ridsportförbundets paraply finns grenarna: dressyr, hoppning, paradressyr, fälttävlan, voltige, distansritt, sportkörning, working equitation, reining och mounted games. De grenar som är störst är hoppning och dressyr.

Ridskolor

De allra flesta kommer i kontakt med ridsporten via en ridskola. På ridskolan får du både lära dig att rida och att hantera hästen på ett säkert sätt. Det finns cirka 500 ridskolor runt om i Sverige som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet. Leta rätt på en ridklubb nära dig för att se om den erbjuder ridskoleverksamhet. Ridskolorna erbjuder ridning på alla nivåer och för ryttare i alla åldrar. På ridskolan är alla välkomna, alltifrån de som bara vill rida som en motionsaktivitet till de som strävar efter en elitkarriär. Några av Sveriges idag största stjärnor har börjat sina karriärer på ridskola. Många ridskolor arrangerar även klubbtävlingar så att du får prova på hur det är att tävla.

Att tävla

Det arrangeras mängder av tävlingar i främst hoppning och dressyr runt om i Sverige varje år. För vanliga klubbtävlingar krävs ingen tävlingslicens. Men från lokal tävling och uppåt krävs både ryttarlicens och licens för hästen eller ponnyn. Innan du kan lösa en ryttarlicens måste du ha klarat provet för Grönt kort.

I banhoppning får du fyra fel för varje hinder du river. En vägran ger fyra fel och i de högre klasserna blir du utesluten om du vägrar två gånger. I dressyr rider du ett program med olika rörelser. För varje moment får du en poäng mellan 1 och 10 som sedan omvandlas till en slutsumma i procent.

Working Equitation – en ny gren

Inom Working Equitation är fokus på samspelet mellan häst och ryttare. Här tävlar hästar och ponnyer mot varandra, såväl som vuxna och barn. Du tävlar i tre moment och erhåller procent för dina ritter. De moment som ingår är dressyr, teknik och speed. Teknikmomenten består av olika uppgifter som att till exempel öppna grindar, rygga ut ur en trång passage och rida över broar.

Att köra hästtransport

Det finns mycket att tänka på när man ska transportera sin häst till en tävling. Både hästtransporten och bilen måste vara i bra skick Det gäller att ha koll på viktuppgifterna för både dragbil och hästtransport. Om du ska dra ett riktigt tungt släp med två hästar i måste du vara noga när du väljer dragbil så att den har en hög dragvikt. Med en Hyundai Tucson är dragvikten upp till 2200. Vilken typ av körkortsbehörighet du behöver bestäms av släpets och bilens totalvikt.

OS-grenar

Ridsporten har funnits med på OS-programmet sedan år 1912. De grenar som ingår på OS är hoppning, dressyr och fälttävlan. På grund av karantänbestämmelserna i Australien arrangerades år 1956 OS i ridsportgrenarna i Stockholm. Sverige har genom åren tagit ett flertal medaljer inom ridsporten. Den senaste kom på OS i Rio år 2016 när Peder Fredricson på hästen All In tog silver i hoppning.