Sporter i vatten

juli 10, 2018

Sporter inomhus bör vara överrepresenterade från de sporter som sker utomhus. Dock är det många sporter som går att utföra på båda platserna, det beror helt på väder och hur det är uppbyggt. Några städer är mer välutvecklade än andra och i vissa städer är efterfrågan större än andra. Vad som dock visar totalt sätt i Sverige är att hålla sig igång är vanligt och att befolkningen inte räds för att prova nya sporter.

Sporter som är lätt att tillgå är idrotter i vatten. Flertalet städer och platser i landet har badhus på rimligt avstånd, i vissa städer ligger badhusen tätare än andra. Att simma är något som lärs ut redan i skolan, detta som något grundläggande och som krav att alla skall kunna. Att ha vattenvana och att kunna ta sig framåt i vattnet är något som är viktigt och något som alla bör ta chansen till att kunna.

Sport i bassäng

Att simma är något som också det kan tävlas i. Det finns fyra simsätt, dessa är fjärilsim, ryggsim, bröstsim och frisim. Dessa fyra grenar är vad det kan tävlas i under simtävlingar, antingen enskilt simsätt för sig eller genom ett medley där alla fyra simsätten skall uppvisas. Sverige har på senare år tagit många medaljer inom simning på professionell nivå.

Vad som också kan utföras i bassäng är vattenpolo. Detta sker med två lag som tävlar mot varandra, en boll tävlas det om och lagen skall göra så många mål som möjligt under matchen. I vattenpolo finns några regler som säger att det ej är tillåtet att hålla fast varandra under vattenytan, det är heller ej tillåtet att trycka ned varandra under ytan och ej heller att ha långa naglar där det finns risk för att riva varandra. Vattenpolo är en tuff sport där det krävs mycket benmuskler för att kunna trampa vatten under en hel match.

Trygg i vatten

För de som känner sig trygga i vattnet brukar det vara uppskattat att åka och bada och att simma. Det ger en sorts frihetskänsla att simma runt, troligen då kroppen blir tyngdlös i vattnet och att ansträngningen i vattnet ej blir lika påtaglig som ansträngning på land.

Vid trygghet i vatten kan mycket göras, bland annat vattengymnastik eller vattendans. Detta är två sporter som också går att tävla i, eller att ha som fritidshobby. Vattengymnastik har en positiv effekt på kroppen, detta då det ger mjuka rörelser och är väldigt skonsamt för kroppens leder. I jämförelse med gymnastik på land så är skaderisken större på land än i vattnet. För en person som eventuellt råkat ut för någon skada kan idrott i vattnet vara att rekommendera, detta för att dels återhämta sig från skadan och dels för att inte riskera att den kommer på nytt.